Banaby.hu   »   Equip kevés teret lányok / fiúk

Equip kevés teret lányok / fiúk

Az első gyerekszobát általában még a baba megszületése előtt rendezzük be. Sok szülő a saját kényelme érdekében az első gyerekszobát egyenesen a hálószobában rendezi be úgy, hogy elsősorban egy gyerekágyat vásárol. Előbb vagy utóbb azonban a gyereknek annyi dolga lesz, hogy jobb, ha saját szekrényei vannak, tehát saját szobája.

Ha pár éven belül nem szeretne új berendezés a szobába, akkor az újszülött számára olyan szobát készítsen, ami egészen a tanulóévekig szolgálhatja őt. Az embert vonzza az a lehetőség, hogy egy pici babának olyan szobát rendezzen be, ahol nappal is sötét lesz, de ez nagy hiba. Mert hát ugye nem szeretné, ha a pici egész nap aludna és aztán éjjel randalírozzon, amivel az Önök alvását zavarja. Olyan szobát válasszon, ahol elegendő nappali fény lesz, ami a gyerekek számára nagyon fontos. Hiszen minél hamarabb meg kell tanulnia különbséget tenni a nappal és az éjszaka között. Később ebben a szobában fog játszani, tanulni, olvasni és soha semmilyen műfény nem pótolhatja a természetes fényt.

Ha szereti a meglepetést és nem tudja, hogy kisfiút vagy kislányt várnak-e, akkor biztosan örömmel választja a semleges színű berendezést. Ha mégis rózsaszín vagy kék szobát szeretnem, nem gond, hiszen később speciális színű kiegészítőkkel díszítheti a szobát.

Egy csecsemőnek nem sok mindenre van szüksége az első szobájában. Biztosan ajánlatos a szobát frissen kifestetni, aminek fertőtlenítő hatása van. A padlóból választja a hajópadlót vagy a fapadlót, amit akár szőnyeggel is lefedhet. Mindennek megvan a jó és a rossz oldala, Önnek kell mérlegelnie, hogy mi jobb Önnek és a babájának. A hajópadló könnyen tisztántartható, és elég, ha a játszósarokba beszerez egy darab, csúszásgátlóval ellátott szőnyeget. De: ha padlófűtése van, akkor számoljon azzal, hogy a felfelé szálló meleg levegő felkavarja a port, ami az alvásra kialakított helyiségben egyáltalán nem alkalmas. A por ugyanis egészen az ágy magasságáig száll, így azt a pici belélegzi. Ha nem szeretné megkockáztatni, hogy gyermeke később allergiás legyen, akkor naponta legalább kétszer ajánlott felmosni a padlót. A szőnyegeket valamikor a allergológusok nem nagyon ajánlották, mostanra azonban különböző véleményen vannak, mivel a sima felülettől eltérően a szőnyegről a por nem kerül újra a levegőbe. Sokan a talajcsempét választják, ami ránézésre sokkal hidegebbnek és veszélyesebbnek tűnik. Mindig jobb, ha a gyerek a fejét vagy az első fogait műanyagba üti be, mint a talajcsempébe.

Kiemelkedő gondot fordítson a megvilágítás kiválasztására. A központi világítótestet egészítse ki egy lámpával a pelenkázónál, hogy éjjel az erős lámpafénnyel ne keltse fel teljesen a picit. A fotelhez, amiben szeret üldögélni vagy a gyermekét altatni szintén jól jön egy kiegészítő világítótest, hiszen pár hónap elteltével már meséket fog olvasni abban a fotelben ülve.

A kiságy, a szekrény, a gyerekruhák tárolására szolgáló komód, a pelenkázó, a polc az első játékokra és egy fotel Önnel - ennél több bútorra nincs is szükség gyermeke első szobájába.

Amint a gyermeke eléri az iskolás kort, már a szobával szembeni igényei is megváltoznak. A szobát legalább két részre - játszó és alvó - kell osztani. Ne engedje, hogy gyermeke az ágyban játsszon, mivel aztán nehezen fog elaludni. Az ágy csak alvásra való. A játékteret el kell választani. A földre helyezzen el egy játszószőnyeget, az első gyerek ülőgarnitúrát asztallal, ahol rajzolni lehet és a falra pedig egy polcot a játékoknak. Ne rakjon feleslegesen túl sok bútort a szobába és legyen gondja a megfelelő megvilágításra.

 

Már iskolás a gyermeke? Játsszon el a szobában egy szektorbútorral. A szoba összehangolása játék lesz :-). A kis tanulónak azonban már három területre van szüksége - külön alvásra, játékra és tanulásra, ahol szükség lesz egy íróasztalra és egy jó székre, de lámpára is és a tanulóeszközöknek rakodótérre. Nem lesz szükség belsőépítészre, hogy gyermekének az álmai szobáját rendezze be. Engedje meg utódjának, hogy a szoba mintáját maga válassza ki, majd érzéssel, odafigyelve és szeretettel alakítsa ki lépésről lépésre a területet, ahol szívesen tölti majd idejét.