Banaby.hu   »   Home office, gyerekek és mentális jólét? - 5 megoldási tipp

Home office, gyerekek és mentális jólét? - 5 megoldási tipp

Az 5 tipp, hogyan hangoljuk össze a home office-t a gyerekeket és e mentálihigiéniát igaz történeten alapszik. 2020 tavaszán az egész világ szájvédőmaszkba és légzőmaszkba öltözött. Ennek oka a koronavírus gyors elterjedése volt. A koronavírus (covid-19) többek között elővigyázatossági intézkedésként országos ajánlott karanténra vonatkozó ajánlásokat kezdeményezett melybe beletartozott a szabad mozgás korlátozása. Aki tudot, elkezdett otthonról dolgozni. Bezártak az iskolák és az óvodák. Mind a dolgozó szülők, mind a gyermekek otthon találták magukat. Itt az ideje kreatívnak lenni és ezt a válságot egy esélynek tekinteni.

Egyedül vagy otthon, és gyermekei naponta többször igényelik a figyelmét, rendetlenséget csinálnak, éheznek és tönkreteszik a háztartását és idegeit? Nincs egyedül. De a hiábavalóság és a frusztráció érzéseinek nem szabad eluralkodniuk. Még akkor sem, a gyermekekről való gondoskodás mellett a munkában is minden nap a legjobb teljesítményt szeretné nyújtani. Ez reálisnak tűnik, kudarcok következnek be, de végül meg tudjacsinálni! Élj a multitasking;)

Ha ön olyan anya, aki mindent kibír a világon, az alábbi tippek szükségtelenül elvonják figyelmét az ön szuperhős szerepétől. A közönséges halandó azonban az alábbi 5 tippnek köszönhetően nemcsak a koronavírus járvány vészhelyzetét fogja túlélni, hanem a home office-t is a gyerekekkel az oldalán.

 

A lényeg a gyermekek figyelmének elvonása önről. Vegyük tudomásul, hogy sokkal több, mint 5 tipp van, éppen azért választottuk azokat, amelyeket mi is alkalmazunk ebben a helyzetben.

1 - Játsszunk családi vállalkozósdit

Van agy jó és egy rossz hírünk az ön számára. A jó az, hogy egyik kolléga sem jön személyesen ön után haza. A rossz az, hogy éppen itt az ideje munkába állítani a kis új kollégákat - a gyermekeit.

Kezelje ezt pozitívumként. Játsszon a gyerekekkel munkásat, ön a főnök a gyerekekt az alkalmazottak. Próbálja ki vezetői képességeit és reggeltől estig foglalkoztassa a gyermekeket. A reggeli kézbesítéstől a független rendrakástól a felesleges könyvszámlálásig a könyvespolcon. Minél bonyolultabb és érdekesebb feladatot ad a gyermekeknek, annál hosszabb ideig tud dolgozni. Az idősebb gyermekek valóban segíthetnek. Ők elvégzik az Ön irodai rutinját másolás, nyomtatása vagy a munkaeszközök kiegyenesítésének formájában.

Ha a főnök- beosztott szerep nem jön be önnek, hagyja, hogy a gyerekek könyveket olvassanak, játsszanak, vagy mesét nézzenek. Próbálja meg korlátozni a mobiltelefon, táblagépek és monitorok képernyőjének nézését napi pár órára. Röviden: szórakoztassa a gyerekeket, hogy több ideje legyen dolgozni.

A legfiatalabb, 1 éves kor alatti gyermekek esetében értékelni fogja a kisbaba hintákat és pihenőszékek, vagy a játszószőnyeget és takarókat, amelyek ívekkel és játékokkal vannak felszerelve . Minél mozgékonyabba gyerek, annál nagyobb a kockázata, annak, hogy felügyelet nélkül hagyja ők. Tehát, ha kávét kell főzni vagy olyan munkahívásra van szüksége, amely közben nem szeretné, ha zavarnák, akkor itt a praktikus járókák a gyerekeknek. Az idősebb, 2 évesnél idősebb gyermekeket biztosan megragadják az interaktív játékok.

Együttérző megjegyzés:: Igen, halljuk az Ön kifogásait: „Csecsemők és kisgyermekek nem hoznak reggelit. Az óvodások nem számolhatnak, és az iskolások reggeltől estig nem ülhetnek a számítógép előtt. ” Igaza van, nincs egy mindenki számára megfelelő megoldás, de az alábbi tipp segíthet.

 

2 - A gyermek, akire más figyel, nem rosszalkodik

Ha szerencséje van, hogy a háztartásban gyermekek gondozására képes felnőttek száma meghaladja az 1-et, akkor nyert ügye van. A közös aggodalom felére csökkent, és ez kétszeresen igaz a gyermekekre is. Az ideális lehetőséget meghagyjuk a nagyszülőknek, nagynéninek vagy más rokonoknak.

Képzeljünk el egy modell válsághelyzetet.Legfeljebb ketten vannak és két gyermeke van. Az egyik féléves, anyatejet és bébi ételt kap. A második gyermek három éves, kicsit hiperaktív, és leginkább annak örül, ha teljes figyelmet fordítanak rá.

Belégzés. Kilégzés. Igen, ez egy áldozatos férj vagy feleség nélkül nem fog működni. Természetesen az ideális partner a szülői szabadság, munkakötelezettség nélkül. Ha nincs ilyen szerencséje, próbálja meg megkérni rokonait, hogy vigyázzanak a gyerekre. Ha egyik sem sikerül, folytassa a következő tippel;)

3 - Stabil munka hely, rugalmas munkaidő, kihúzás

Ennek alapja az olyan feltételek megteremtése, amelyek segítenek a zavartalan és hatékony munkában. Ha lehetséges, kövesse a home office alapvető szabályait. Ezek közé tartozik természetesen a munkához illő öltözék, amely világossá teszi ön és gyermekei számára, hogy nem szabad zavarniuk. Ennél is fontosabb, hogy ideális olyan munkára alkalmas helyiséget találni, ahol a gyermekei nem zavarhatják feleslegesen. Még a legkisebb gyerek is hozzászoknak ehhez a változáshoz az idő múlásával, így olyan mélyen tud munkába temetkezni, hogy csak lövöldözés vagy az égbe törő lángok zavarják meg Önt;)

Ossza el munkaidejét kisebb részekre, félórákra és órákra. Az ütemezett munkafeladatokra kiszabott kevesebb idő ösztönzi a hatékonyságora, és így több időt tölthet gyermekeivel és a hááztartással. Ne hagyjon semmit véletlenre, és határozottan tervezze meg a napi ütemtervet. Ez áttekintést nyújt arról, mikor várja a munka, a gyermekek és a pihenés. Ne becsülje le azt az időt, amikor lefekszik, és felkel. Higyje el, hogy az éjszaka alatt behozott munka nem teszi önt jobb kenyérkeresővé, hanem csak egy sétáló hulla lesz, amelyet másnap csak az akarat vagy kávé tart lábon.

Feladatok listája és kihúzás.. Nincs jobb bizonyíték a jól elvégzett munkára, mint teendők listáján áthúzott elemek. Amikor tudja, milyen feladatok várnak önre és mi az amit már megtett, motiváltnak és sikeresnek érzi magát.

Ezxtra tipp: Kisgyermekes háztartásban a home officeban segítséget nyújt önnek zárt ajtók mögötti munkavégzés vagy jó minőségű, zajszűrő fejhallgató.

Home Office s dětmi je radost

4 - Legyen kedves magával és gyermekeivel

Minden nap találjon legálbb egy örömöt, amellyel megjutalmazza magát a munkájáért. Legyen magára büszke, ivel mint szülő, sokkal nehezebba home office, amint azoknak akik egyedül élnek.. Figyeljen oda lelki és testi egészségére. Ha otthonról dolgozik, akkor valószínűleg egész nap ül vagy áll a számítógép előtt, látszika szemein és a hátgerincén is. Rendszeres mozgásra, tízóraira és friss levegőre biztosan szüksége van. Önnek és a gyerekeknek is.

A helyzet, amikor otthonról kell dolgoznia, de nincsenek ehhez megfelelő feltételek, nem kellemes és éppen ezért ne bonyolítsa a szükségesnél jobban. Többet mosolyogjon magára, nevessen és ne veszekedjen.. Nincs annál rosszabb mint a folyamatos tehetetlenség és az ismétlődő veszekedések. Éppen ezért találjon legalább fél óra csendes idő, amikor semmi fontossal nem foglalkozik.

5 - Legyen magához kedves

Minden szülő tudja, hogy a gyerekek előreláthatatlanul viselkednek, ezért minden nap más lesz Az egyik nap termékenyebb elsz mint azt várta, a másik nap mérgesen fog száguldozni a billentyűzet és a pelenkacsere között.

Vegye tudomásul, hogy az otthonról való dolgozásnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy több időt töltsön azokkal akiket szeret,, hogy a megkeresett pénznek partnere és gyermekei nélkül nem sok értelme van. Ezért engedje el, ha valami nem sikerült, hibát vét, vagy ha figyelmetlenségei miatt a gyermek e-mailt küldött főnökének.

Multitasking s dětmi :-)

Ez a cikk saját tapasztalatokon alapszik. A cikk írásának során egy gyermek kétszer bekakilt és összemaszatolta a kiságyat. ( A cikk írója ismét tudomásul vesi, hogy milyen hasznos dolog a vízhatlan matracvédőt és jobb kettő mint egy). Az idősebb gyereket többször szétdobálták a dolgokat (a számláktól kezdve a ceruzákon át a műanyag állatokig) az összes helyiségben. Ami a gyermekeket ért baleseteket illeti, a mozdonykerék homlokra nyomódásán kívül komolyabb dolog nem történt ;)

-------

Források:

Egy kétgyermekes apa tapasztalata, aki otthonról dolgozik a koronavírus idején.

Forbes - Děti a home office. Jak efektivně zvládnout práci i zabavit potomky

Maminka.cz - Pracovat z domova s malým dítětem? Nedělejte si iluze! My víme, jak na to